Dag van de Duurzaamheid: samen zorgen voor ons water!

Tanja Klip-Martin

Tanja Klip-Martin, dijkgraaf.

Vandaag is het de Dag van de Duurzaamheid. Hoe duurzaam ben je? En in ons geval ook: hoe duurzaam is onze organisatie? Ooit was de dag bedoeld om bewustwording te vergroten en nut en noodzaak van duurzaamheid te benadrukken. Tegenwoordig maken we vooral de balans op. Waar staan we? Zijn we op de goede weg? Of kunnen we de lat net iets hoger leggen? Of véél hoger?

Voortdurend bezig met duurzaamheid

Als waterschap zijn we voortdurend bezig met het terugwinnen van grondstoffen uit afvalstromen. Naast rioolwater, zijn dat soms ook andere afvalstromen. We produceren  energie en grondstoffen op onze rioolwaterzuiveringen in Amersfoort en Apeldoorn. En een nieuwe ontwikkeling: we gaan samen met  Jan Bakker B.V. een Bio-energiecentrale bouwen op ons waterzuiveringsterrein in Harderwijk. De centrale levert straks niet alleen groengas, maar ook digestaat – een bodemverbeteraar -, CO2 voor steenproductie en gezuiverd water. Dit alles komt uit mest, maaisel en restproducten uit de voedingsmiddelenindustrie.

Energieneutraal in 2020

Door deze ontwikkeling zijn we als waterschap in 2020 al energieneutraal in plaats van in het eerder verwachte 2025. En we dragen bij aan een circulaire en dus duurzame economie. Bovendien helpen we bij het verminderen van het mestoverschot, een groot probleem in ons land. Ik ben ongelooflijk trots op deze ontwikkeling! We lopen vooruit op de troepen.

Duurzaam zijn zit ‘m ook in de bedrijfsvoering, in de ogenschijnlijk ‘kleinere’ dingen. Zo maken we gebruik van recyclebare drinkbekers op al onze locaties en zijn we bezig met het verduurzamen van onze eigen afvalstroom en het energieverbruik op onze kantoren. Het duurzame gehalte van ons wagenpark is een aandachtspunt. Zo zijn er elektrische fietsen aangeschaft om collega’s te stimuleren de auto wat vaker te laten staan.

dag-vd-d-2016Wat ons betreft leggen we de lat steeds een beetje hoger, om nog duurzamer te worden en te handelen. Graag betrekken we u daarbij. Want als het om water gaat, zijn we samen verantwoordelijk voor het gebruik en verbruik ervan.  Water is het meest kostbare goed dat we samen bezitten. Ga er zorgvuldig en efficiënt mee om. Van waterbesparend tandenpoetsen tot geen rommel door de gootsteen of wc spoelen. Het water dat we gebruiken voor afwas of douche stroomt later weer door een sloot of gracht. Of we zwemmen erin.

Water is voor en van ons allemaal. We zijn er samen verantwoordelijk voor. Dat brengen we graag onder de aandacht, zeker op de Dag van de Duurzaamheid.

Gerelateerde artikelen