Wat weet u van ‘ons water’?

Tanja Klip-Martin, dijkgraaf.

Tanja Klip-Martin, dijkgraaf.

Als dijkgraaf vind ik het elke dag weer geweldig wat de waterschappen doen om ervoor te zorgen dat u veilig kunt wonen en werken in ons waterschapsgebied. Maar beseffen wij Nederlanders eigenlijk wel hoe het zit met ons water en onze waterveiligheid? Of zijn we in dit land ‘waterbewusteloos’? In deze Week van Ons Water doe ik dan ook graag de aftrap voor deze nieuwe blog, over het werk aan ‘ons water’.

Ons klimaat verandert en de grote rivieren krijgen steeds meer water te verwerken. Als we niets doen, dan ligt een stad als Amersfoort straks aan zee. Sinds de watersnoodramp van 1953 hebben wij in ons land geen overstromingen meer gehad die mensenlevens hebben geëist. Dat is bijzonder, in een land met grote rivieren en gelegen in een delta die voor een groot deel onder de zeespiegel ligt.

Leven onder zeeniveau
Mensen van buiten ons land zijn vaak geïnspireerd door ons waterbeheer in Nederland. Neem de Portugese onderzoeker van de internationale organisatie OESO. Telkens als hij op Schiphol landde, was hij weer onder de indruk van het feit dat onze internationale luchthaven ónder zeeniveau ligt.

Diezelfde OESO onderzocht hoe wij in Nederland het waterbeheer hebben georganiseerd. De onderzoekers zien het Nederlandse model als hét voorbeeld voor de rest van de wereld. Waarom? Omdat de waterschappen en Rijkswaterstaat hier speciaal verantwoordelijk zijn voor de waterveiligheid van bewoners en bedrijven. Het geld dat voor waterbeheer bestemd is, wordt ook alléén hiervoor gebruikt. Nergens ter wereld is veiligheid zo goed geborgd. En dat terwijl het lijkt alsof weinig mensen in ons land zich daarvan bewust zijn.

Beleef Ons WaterDe Week van Ons Water
Niet voor niets is het deze week – van 11 t/m 18 oktober – de Week van Ons Water. Rijk, waterschappen, provincies en andere partijen voeren samen campagne voor ‘Ons Water’. Om u en anderen te laten beleven en ervaren hoe belangrijk waterveiligheid is. Dat het werk van waterschappen van onschatbare waarde is, wordt duidelijk als u uw postcode intikt op www.onswater.nl. Dan blijkt wat er zou gebeuren als de dijken zouden doorbreken. Voor de geruststelling: we zorgen ervoor dat we die dijken sterk houden. Wilt u weten wat er nog meer gebeurt om ons land onder de zeespiegel veilig te houden? Kijk dan op www.weekvanonswater.nl/ voor alle activiteiten bij u in de buurt.

Werk aan de waterwinkel!
Uw waterveiligheid betekent continu ‘werk aan de waterwinkel’. Samen met 22 andere waterschappen werken we dagelijks aan het voorkómen van overstromingen en aan schoon water. De 450 medewerkers van waterschap Vallei en Veluwe zetten zich 24/7 in voor uw veiligheid en die van 1,1 miljoen andere inwoners van ons waterschap. We hebben daarbij oog voor innovatie en duurzaamheid. Zo blijft ons werk ook betaalbaar voor huishoudens en voor bedrijven.

Graag nodig ik u dan ook uit om ons waterschap te blijven volgen. En misschien ontmoeten we elkaar nog eens bij een van de activiteiten die wij organiseren.

Dit is de eerste aflevering in een serie blogs over water en het werk dat we verrichten voor de 1,1 miljoen inwoners van ons waterschap. In volgende afleveringen leest u bijvoorbeeld wat we doen voor schoon water en het terugwinnen van grondstoffen.

Gerelateerde artikelen