Kinderen adviseren ons bij werk vanwege klimaatverandering

Dijkgraaf Tanja Klip-Martin

Tanja Klip-Martin, dijkgraaf

Dertig kinderen liepen vandaag over de rode loper in filmtheater Gigant in Apeldoorn. Feestelijk en vooral heel trots ontvingen wij onze jonge adviseurs op een heuse filmpremière. Als leden van onze Raad van Kinderen hoorden en zagen zij wat we als waterschap hebben gedaan met hun adviezen. En wat we nog gaan doen. Met twee ideeën gaan we direct aan de slag en één daarvan presenteerden we op een groot bioscoopscherm.

Om frisse ideeën te krijgen over grote vraagstukken en om kinderen kennis te laten maken met ons werk, installeerden we in januari een Raad van Kinderen. We vroegen de kinderen na te denken over de klimaatverandering. En dan specifiek: ‘Hoe kan het waterschap de regio helpen goed om te gaan met klimaatverandering?’

Klimaatverandering

Als echte adviseurs, met hun eigen frisse beelden en ideeën, gingen de kinderen aan de slag. Ze hebben ons flink bevraagd over wat nu eigenlijk het probleem is. Ze verdiepten zich in het waterschap en in klimaatverandering, met als focus wat dit betekent voor henzelf en hun omgeving. Wat is een regio? Wat houdt klimaatverandering in? Ze voerden gesprekken met verschillende medewerkers, deden zelf onderzoek en keken natuurlijk ook buiten rond: in hun eigen stad, bij de rioolwaterzuivering en… met hun neus in de Grift. Hiermee hebben ze ons een spiegel voorgehouden. Hoe werken we als volwassenen? En wat kunnen we van kinderen leren?

Raad van Kinderen

Eind juni presenteerde de Raad van Kinderen klimaatadviezen aan ons waterschap. En dat waren er een heleboel. Er waren meer dan honderd ideeën of zaken die de kinderen opvielen, verzameld in boekjes, woordspinnen en een echte nadenkstoel. Ik was blij verrast door de enorme inventiviteit van de kinderen en met de gesprekken die we hadden. Onze Raad van Kinderen denkt in mogelijkheden, groot en klein, is flexibel en niet geremd bij het vinden van oplossingen. De gesprekken waren ontwapenend!

Groene daken

Waarom dan een première, zo vraag je je misschien af. Het advies over nog beter en vaker samenwerken, en over het delen van onze communicatieboodschap met andere betrokken partijen, daar gaan we wat mee doen. Eén advies, over het belang van groene daken, combineerde op deze manier mooi de verschillende adviezen van de kinderen: “Wij vinden dit belangrijk. En als jullie willen, dan help ik ook zelf wel mee en andere kinderen vast ook wel”. In dit advies komt voor ons het belang naar voren dat kinderen meedenken.

Trots

Echt goed luisteren, open staan en verder nadenken. Maar vooral: gewoon doen! We gingen dus aan de slag met een van de aangedragen ideeën, op een manier die de Raad ons geadviseerd heeft. Vandaag was daarom de première van de animatiefilm Groene Daken. Tot stand gekomen met behulp van één van de kinderen. Wat zijn zij en wij trots! Het eerste advies dat we meteen hebben omgetoverd naar de praktijk. En na deze première delen we het advies overal waar we kunnen! Help je mee? Bekijk én deel het filmpje.

En de goodiebag na de première? Daarin zat een kleurrijk plantje voor in de tuin: steen eruit, groen erin! Omgaan met klimaatverandering kan ook in het klein, en bij jezelf thuis beginnen.

Met dank aan onze eerste Raad van Kinderen, groep 9 van Leerplein055!

Gerelateerde artikelen