‘Kom toch eens onder die douche vandaan!’

Bert van Vreeswijk op rwzi - uitsnede

Heemraad Bert van Vreeswijk

Jonge mensen douchen vaak en lang. Dit nieuws verbaast me eerlijk gezegd niet. Sterker nog: ik herken er veel van. Ik hoor mijn vrouw nog op de deur bonken ‘Het is tijd!’ als één van onze kinderen aan het douchen was.

De generatie van 18 tot 35 jaar staat bekend als de meest enthousiaste douchegeneratie, zo melden onderzoekers van voorlichtingsbureau Milieu Centraal. Deze jongvolwassenen spoelen per keer zo’n tachtig liter water weg. Ze staan gemiddeld een kwartier per dag onder de douche. Dat is drie volle dagen per jaar! Daarbij is het douchen tijdens de vakantie en op de sportclub nog niet eens inbegrepen.

Kinderen onder de twaalf en ouderen zijn veel sneller klaar. Zij gebruiken per keer 35 liter water: minder dan de helft. Milieu Centraal is nu een campagne gestart om jongeren en jongvolwassenen tot korter douchen aan te zetten. Het bureau werkt daarom ook met de radiozender 3FM.

Als bestuurder van Waterschap Vallei en Veluwe vind ik dit een goede actie. Het helpt om water en energie te sparen. Het advies om maximaal vijf minuten onder de douche te staan, is mij uit het hart gegrepen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een timer of een zandloper.

Als waterschap gaan wij duurzaam om met afvalwater. Zo halen we er grondstoffen en energie uit. Maar voor een echt duurzame maatschappij gaat het ook om onze eigen verantwoordelijkheid. Water is van ons allemaal en goede zorg voor water ook. Kinderen leren van alles op school, maar laat ze vooral leren hoe ze water kunnen besparen tijdens het douchen. Dat is beter voor het milieu. En ouders hoeven niet meer zo vaak te roepen: ‘Kom toch eens onder die douche vandaan!’

Gerelateerde artikelen