Microplastics: bestrijden begint bij de bron!

Heemraad Bert van Vreeswijk over microplastics

Heemraad Bert van Vreeswijk

Microplastics zijn kleine stukjes plastic die ook via onze rioolwaterzuiveringen in het milieu terecht komen. Vaak door slijtage van synthetische kleding, maar ook uit tandpasta, shampoo en cosmetica. Het gevaar is dat deze microplastics in de voedselketen komen en het leven van vissen en vogels bedreigen.

Vorige week presenteerden een groep 15-jarige leerlingen van scholengemeenschap Slingerbos in Harderwijk over microplastics tijdens een bezoek aan het waterschap. Het is altijd leuk als leerlingen met een frisse blik kijken naar je werk. In mijn geval: de uitdagingen waar het waterschap voor staat.

Bewustzijn van jongeren over probleem microplastics

Eén van de groepen gaf een presentatie over het bewustzijn van jongeren over deze plastics. Het groepje stelde dat het probleem van microplastics alleen opgelost kan worden als het bewustzijn van jongeren groter wordt. Een mooie conclusie die we wat mij betreft gelijk omzetten in concrete acties. Zo kunnen waterschappen aansluiting zoeken bij het onderwijs door leerlingen onderzoekjes te laten bedenken en uitvoeren.

Onderzoek naar wegwerpgedrag

Naar het wegwerpgedrag van bezoekers van een restaurant had een andere groep leerlingen onderzoek gedaan. Afvalbakken, bermen en allerlei soorten afval werden geïnspecteerd. Een mooie inventarisatie om te ontdekken hoe het consumentengedrag eruit ziet en wat gemeenten vaker zouden moeten doen! De leerlingen doen voorstellen om afval beter op te vangen.

Bestrijden microplastics bij de bron

Opmerkelijk is wel dat niemand voorstelt een andere verpakkingsvorm te gebruiken. Het lijkt mij nuttig om afbeeldingen op niet-afbreekbaar plastic aan te brengen, zoals magen van pelikanen of bijen op een honingraat met stipjes. Dat zijn vaak de voorstadia van de effecten van microplastics. Bestrijden begint bij de bron!

Nieuwe uitdagingen

Het gebruik van bepaalde stoffen in shampoos en cosmetica die leiden tot de vorming van microplastics, moeten we zoveel mogelijk vermijden. En dan hebben we ook nog het ontstaan van microplastics door slijtage van rubber en vezels. Dat is weer een andere uitdaging!

Gerelateerde artikelen

  • Mirle
    27 juni 2017 at 10:27

    Wat bedoel je precies met het stukje onder ‘verpakkingsvorm’? Ik snap de voorbeelden niet helemaal.

  • Bert van Vreeswijk
    27 juni 2017 at 15:16

    Dag Mirle, het idee is dat door verplichte symbooltjes mensen informatie krijgen over de schadelijke gevolgen van het (verpakkingsmateriaal van het) product. Omdat sommige dieren het slachtoffer kunnen zijn van microplastics, zouden deze dieren het symbool kunnen zijn.