Of de dijken bestand zijn tegen…?

Heemraad Frans ter Maten

Heemraad Frans ter Maten

Onlangs werd tv-dramaserie ‘Als de dijken breken’ uitgezonden. De serie vertelt over een hedendaagse watersnoodramp in Nederland en delen van Vlaanderen. Het plot is de vraag ‘Wat blijft er van Nederland over als zich anno nu een watersnoodramp voltrekt?’

De focus in de serie ligt veelal op de zee. Wat als de zee ons land overspoeld? En dat wordt met veel drama in beeld gebracht. Fictie en werkelijkheid vloeien in elkaar over. Met als resultaat: mooie televisie die ook nadrukkelijk onze bewustwording op scherp zet: we leven als  Nederlanders voor een heel groot deel onder zeeniveau.

In het binnenland zijn ook veel gebieden die zwaar kunnen lijden onder wateroverlast. Denk aan de Gelderse Vallei als de Grebbedijk het begeeft. Van Wageningen tot aan voorbij Amersfoort zullen gebieden dan onder water lopen. Vandaar dat langs de grote en kleine rivieren continue hard gewerkt wordt aan veilige dijken en waterkeringen.

Dijken rond Spakenburg?

Ander voorbeeld is Spakenburg, het vijftiende eeuwse voormalige vissersdorp. Voorheen gelegen aan de Zuiderzee en daardoor vaak getroffen door  overstromingen. Vandaag de dag ligt Spakenburg niet meer aan zee, maar wel aan het Eemmeer. Daarmee is het overstromingsgevaar niet weg. Ook het centrum van Spakenburg moet bestand zijn tegen extreme waterstanden vanuit het Eemmeer. Want ook al komen die maar weinig voor, de veiligheid van inwoners mag wat ons betreft niet ter discussie staan.

Een dijk bouwen rondom de haven in het kleine centrum van Spakenburg is echter geen optie. Je zou de cultuurhistorische waarde aantasten en bovendien zouden de maatregelen  te drastisch zijn voor inwoners en ondernemers. De oplossing werd daarom een flexibele waterkering. Simpel gezegd: een ‘muur’ in de grond die wanneer het waterpeil van het meer stijgt, door stuwing van het water omhoog komt. Zo ontstaat een ‘stevige dam’ die niet veel ruimte inneemt wanneer hij in gebruik is. Als de waterkering niet in gebruik is zit hij onder de grond en is hij zelfs onzichtbaar.

We naderen het einde van 2016. In de afgelopen paar weken is de kering geplaatst. In het nieuwe jaar gaan we verder met de afwerking.

Watersnood in de Weikamp Tot slot een tip voor de kerstvakantie: in Museum Spakenburg is de tentoonstelling ‘Hoogwaterbescherming, een volgende ramp voorzijn’ te zien. Deze tentoonstelling neemt u mee in het verleden en laat zien wat de Rijksoverheid en de waterschappen doen om overstromingen te voorkomen en een volgende ramp voor te zijn. En er is meer te zien! Het museum geeft u ook een hedendaagse kijk op de geschiedenis van Bunschoten-Spakenburg. Een aanrader om naar toe te gaan! Ter stimulering verloten wij op de facebookpagina van het waterschap tien vrijkaarten voor het museum.

En, óf de dijken wel kunnen breken? Ja, dat kan! Bekijk ook eens het filmpje hierover van NOS op 3. http://nos.nl/op3/artikel/2147604-ja-als-maar-kunnen-de-dijken-ook-echt-breken.html

Gerelateerde artikelen