Olie of vet, waar laat ik het?

Heemraad Bert van Vreeswijk

Heemraad Bert van Vreeswijk

Met de jaarwisseling voor de deur maken we plannen voor gezellig samen zijn en lekker eten. We halen een goede Nederlandse traditie uit het vet: het bakken van oliebollen en appelflappen. Maar wat doet u met olie of vet dat over blijft? Het is zo simpel: alles wat in koud water niet oplost of er niet mee mengt, mag echt niet worden doorgespoeld. U kunt olie of vet opnieuw gebruiken of recyclen. Zo voorkomt u grote problemen. Doe dus mee!

Frituren was vroeger bij ons thuis vooral een bezigheid van de kinderen. En het schoonmaken van de frituurpan en het verversen van vet of olie? Ja, dat was een klusje voor pa. Het ging en gaat hierbij altijd om drie dingen:

oliebol en appelflap (shutterstock)1. Gebruik ik vet of olie?
2. Hoe maak ik het makkelijkst schoon?
3. Hoe voorkom ik een verstopping van het riool?

Gestold vet
Om met het laatste te beginnen: de keukenafvoer kan met elk restje gestold vet of harde korrels verder dichtslibben. Eén keer moesten we thuis een stuk riool in de kruipruimte weg laten zagen en één keer spoot bij het leegpompen van de afwasmachine het water zelfs de keuken in. Dan denk je een volgende keer wel beter na!

Verstoppingen
Waterschappen vragen u het frituurvet niet door de afvoer te spoelen, maar in te leveren bij één van de vele inzamelpunten. En niet voor niets: alles wat onnodig in het riool komt, moet er ook weer uit worden gehaald en levert problemen op. Frituurvet en olie stroomt via het rioolstelsel van gemeenten naar één van de rioolwaterzuiveringen van het waterschap. Hierdoor draaien de pompen overuren. Het rioolwater moet door persleidingen met aangekoekt vet geperst worden. Een groot aantal verstoppingen en verontreinigingen is het gevolg.

Inzamelpunt
Wist u dat aangekoekt vet met de hand verwijderd moet worden? Dit kost veel geld. Dit bedrag ziet u terug in de jaarlijkse belasting die u betaalt aan het waterschap. Vloeibaar frituurvet kan terug in de verpakking en worden weggebracht naar een inzamelpunt bij u in de buurt. Vast frituurvet kan worden gestold, bijvoorbeeld in een leeg melkpak, en dan worden ingeleverd. Het is zo makkelijk en zo mooi. Want van deze restanten wordt bijvoorbeeld biodiesel gemaakt. Zo gaan we niet alleen feestelijk maar ook duurzaam op weg naar 2016. Prachtig toch? Doe dus mee!

Wilt u weten waar u uw gebruikte olie of vet laat? Kijk op ‘Frituurvet? Recycle het!’. schema_07

Gerelateerde artikelen

 • Rob Alberts
  26 december 2015 at 09:42

  Jammer dat er geen ruimer inzamelingsbeleid is.
  Een container bij de grotere winkelcentra / supermarkten zou helpen!

  Natuurvriendelijke groet,

 • W
  30 december 2015 at 23:13

  Jammer dat niet uitgelegd wordt waar een gele container voor is. Wij hebben er in elk geval geen.